ΗΜΕΡΙΔΑ στον Αστρά Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

15 Νοεμβρίου 2015

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στον Αστρά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ημερίδα με θέμα «Δικτύωση τοπικών φορέων για την κοινωνική οικονομία»

GE DIGITAL CAMERA

Ο Βασίλης Τακτικός, δημοσιογράφος που παρουσίασε το θέμα «Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ με Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αξιοποίηση τοπικών ανενεργών πόρων». Αναφέρθηκε στους ανενεργούς υλικούς πόρους που παρήχθησαν στις εποχές των παχιών αγελάδων και τώρα παραμένουν σε αχρησία λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να προσλάβει δημοσίους υπαλλήλους. Αυτοί οι υλικοί πόροι (μηχανήματα, έπιπλα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα, κτίρια καταστρέφονται από την εγκατάλειψη και πρέπει να διατεθούν σε κοινωνικά εγχειρήματα για της ανάγκες της κοινότητας.

Ο Χρήστος Τσολάκος, λογιστής φοροτεχνικός ανέπτυξε  το θέμα «Λογιστική υποστήριξη ΚΟΝΣΕΠ». Παρουσίασε συνοπτικά τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου για τα λογιστικά και τα φοροτεχνικά ζητήματα που απασχολούν τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Τόνισε το γεγονός ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν διαφέρουν σε τίποτε φοροτεχνικά από τις κοινές επιχειρήσεις.

GE DIGITAL CAMERA

Ο Ευάγγελος Σπινθάκης, σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας «Νέα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ για την κοινωνική επιχειρηματικότητα». Αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κ. Ρ. Αντωνοπούλου, αναπλ. υπουργού εργασίας και της κ. Α. Καραμεσίνη προέδρου του ΟΑΕΔ. Αναμένεται η προκήρυξη 4 νέων προγραμμάτων για νέους επιστήμονες και για νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Ο Γιάννος Παπαϊωάννου, σύμβουλος ανάπτυξης και πρώην συνεργάτης του δημάρχου Ολυμπίας ανέλυσε το θέμα «Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ με Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την αξιοποίηση τοπικών ανενεργών πόρων». Αναφέρθηκε στις δομές που διαθέτει ο Δήμος Ολυμπίας και οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. Τόνισε την ανάγκη να οργανωθούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσουν με τρόπο αξιόπιστο τις δομές αυτές. Προς τούτο είναι αναγκαίο να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός και ασφαλώς επιχειρηματικό σχέδιο.

Ο Παρασκευάς Νταβαρίνος, μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Καταναλωτών Κορινθίας αναφέρθηκε σστ «Δικτύωση παραγωγών καταναλωτών». Τόνισε την αναγκαιότητα για αυτές τις συμπράξεις, εξηγώντας τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των κατοίκων των πόλεων τους οποίους εξυπηρετεί το ΙΝΚΑ και γνωρίζει τους τρόπους να προχωρήσει μια δικτύωση παραγωγών και καταναλωτών που θα βοηθήσει και τις δύο αυτές ομάδες. Το ΙΝΚΑ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση παραγωγών του Αιγίου με καταναλωτές της Κορίνθου.