ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ Κυριακή

25 Οκτωβρίου 2015

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης»,  ημερίδα με θέμα:  «Η κοινωνική οικονομία, μοχλός τοπικής ανάπτυξης. Δικτύωση τοπικών φορέων».

GE DIGITAL CAMERA

Εισηγητές της ημερίδες ήταν οι εξής:

  • Βασίλης Τακτικός, δημοσιογράφος, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη με θέμα «Αναπτυξιακές προοπτικές για την κοινωνική οικονομία στην περιοχή παρέμβασης». Στη μελέτη αυτή περιγράφονται με ακρίβεια οι δυνατότητες για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην περιοχή του Αιγίου, δίνοντας έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η σταφίδα και οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως το αρχαίο θέατρο Ακράτας.
  • Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη «Ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων και πολιτικών στην αξιοποίηση των καλών πρακτικών κοινής δράσης των Κοιν.Σ.ΕΠ. στις περιοχές του προγράμματος. Εγχειρίδιο λειτουργίας κοινών σημείων προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών»
  • Ευάγγελος Σπινθάκης, σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας ο οποίος παρουσίασε  το θέμα: «Δημιουργία και λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ». Στην εισήγηση αυτή αναλύθηκαν ο τρόπος ίδρυσης και βιώσιμης λειτουργίας των νέων κοινωνικών επιχειρήσεων που κυοφορούνται και είναι προς ίδρυση στην περιοχή.
  • Χρήστος Τσολάκος, λογιστής φοροτεχνικός ο οποίος παρουσίασε  το θέμα: «Φοροτεχνική – λογιστική υποστήριξη ΚΟΙΝΣΕΠ». Εδώ αναλύθηκαν οι ανάγκες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας όσον αφορά τις οικονομικοτεχνικές εφαρμογές.
  • Άρης Ηλίας, Γεωπόνος σύμβουλος βιοκαλλιέργειας ο οποίος παρουσίασε  το θέμα: «Κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία».  Η σημασία της δημιουργίας και της ενεργοποίησης δικτύων εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού θα έχει αποτέλεσμα την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, την ασφάλεια του παραγωγού όσον αφορά στην αναζήτηση σταθερού αγοραστικού κοινού και την προμήθεια ασφαλών και φτηνών αγροτικών προιόντων για τον τελικό καταναλωτή.GE DIGITAL CAMERA

Στη συζήτηση που επακολούθησε εκφράστηκε το ενδιαφέρον για δημιουργία δύο ΚΟΙΝΣΕΠ, μία στην Ακράτα και μία στα Σελλιανίτικα. Οι διοργανωτές της ημερίδας δήλωσαν ότι θα παράσχουν κάθε νομική υποστήριξη για την ίδρυση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Επίσης προτάθηκαν διάφορες ιδέες για το αντικείμενο των ΚΟΙΝΣΕΠ και ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από τους ενδιαφερόμενους για την καλλιέργεια της ελιάς και τη δημιουργία δικτύου παραγωγών – καταναλωτών, ώστε και η παραγωγή να βρεί σταθερή ζήτηση και οι καταναλωτές να έχουν φτηνά και ποιοτικά προιόντα.